Getto Champs

Mildred Roethof en Meral Uslu werken op dit moment aan een vierdelige serie voor de NPS die tijdens het WK Voetbal in Zuid-Afrika in de sloppenwijken wordt gefilmd.

Getto Champs!

Is een vierdelige actuele serie die zich afspeelt in Zuid–Afrika, Cape Town, Khayelitsha tijdens het WK voetbal 2010. In elke aflevering volgen wij bijzondere jongeren (de Getto Champs) uit het getto Khayelitsha die knokken voor een beter leven. ’s Ochtends vroeg verlaten deze jongeren hun shacks, huisjes veelal gemaakt van karton, hout en golfplaten in de uitgestrekte gettowijk, om hun geluk te beproeven in het rijke Kaapstad. Hun leven staat in schril contrast met de enorme voetbal gekte rondom het WK waar miljoenen euro’s aan worden uitgegeven. Voor de kids uit de getto is HIV/AIDS, geweld, verkrachtingen en armoede, de realiteit van hun dagelijkse bestaan.

Wij willen met Getto Champs bereiken dat het sportminnende publiek ook de andere kant van de bal ziet. De opnames vinden plaats in de week voorafgaande aan de tv uitzending in de getto. Zo volgen we op de voet wat er die week gebeurt rondom het WK. Als kijker krijg je daarbij het gevoel krijg je direct betrokken te zijn bij de randverschijnselen waar de lokale bevolking en de bezoekers in Zuid-Afrika mee te maken hebben tijdens het WK. De bewoners uit de townships zullen het WK zien als een bron van mogelijkheden. Dagelijks staan de Zuid-Afrikaanse kranten vol met plannen, alsof het toernooi het belangrijkste onderwerp is in een land waar miljoenen mensen aan aids sterven.

Gepost op: 03/12/2010 06:00
Categorie: Documentaires, Werk